400 χρόνια επανάστασης

Ανδρίτσος
Μητρομάρας
Κολοκοτρώνης & Βενετσανάκης
Λάμπρος Κατσώνης

400 χρόνια
επανάστασης

Ανδρίτσος
Κολοκοτρώνης & Βενετσανάκης
Μητρομάρας
Λάμπρος Κατσώνης
Γιωργάκης Ολύμπιος

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

Αγωνιστής ως το τέλος

Αγωνιστής

ως το τέλος

ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ

«Ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας…»

- Τώρα δε μένει κάτι άλλο. Υπόσχομαι να αγωνιστώ ως τη στερνή ρανίδα του αίματός μου χωρίς ποτέ να με δειλιάσει καμιά ανθρώπινη περίσταση.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Εθναπόστολος

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ

Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

Ο Εθναπόστολος

«Ψυχή και Χριστός σάς χρειάζονται. Αυτά τα δύο όλος ο κόσμος να πέσει, δεν μπορεί να σας τα πάρει, εκτός και αν τα δώσετε με το θέλημά σας. Αυτά τα δύο να τα φυλάγετε, να μην τα χάσετε».

Φώτης
gnorizes-bubble.png
Image
gnorizes-bubble.png

«Ψωροκώσταινα»

Είναι γνωστό πως όλος ο κόσμος με την λέξη "Ψωροκώσταινα" εννοεί το ελληνικό δημόσιο ταμείο που δεν υπήρξε ποτέ γεμάτο. Η ιστορία του ονόματος αυτού είναι η εξής:

Ήταν μια γυναίκα που την έλεγαν Πανωραία Χατζηκώστα, από το Αϊβαλί. Στο μακελειό που έγινε το καλοκαίρι του 1821 στο Αϊβαλί , σφάξανε τον άντρα της και τα 4 παιδιά της μπροστά στα μάτια της και αυτή μόλις που κατάφερε να γλυτώσει φεύγοντας στα Ψαρά.

Ύστερα τη βρίσκουμε στο Ναύπλιο. Εκεί, ξεκινά ένας δυσβάσταχτος αγώνας επιβίωσης, για την άλλοτε αρχόντισσα, καθώς για να βγάλει το ψωμί της αναγκάστηκε να κάνει την αχθοφόρο και την πλύστρα. Παρά τα προβλήματά της όμως, πήρε υπό την προστασία της ορφανά παιδιά αγωνιστών, τα οποία για να τα θρέψει, γυρνούσε από σπίτι σε σπίτι και ζητιάνευε. Τα παιδιά που γυρνούσαν στις γειτονιές την έπαιρναν στο κατόπι και την φώναζαν "Ψωροκώσταινα".

Το 1826, ενώ μαίνονταν η πολιορκία του Μεσολογγίου από τον Ιμπραήμ, διενεργήθηκε έρανος στην κεντρική πλατεία της πόλης για την ενίσχυση των αποκλεισμένων μαχητών. Οι υπεύθυνοι μάταια ζητούσαν από τον πολύπαθο λαό να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η φτώχεια και η εξαθλίωση ήταν συγκάτοικος σε κάθε ελληνικό σπίτι.... Τότε, ενώ κανένας δεν πλησίαζε το τραπέζι, η φτωχότερη όλων, η χήρα Χατζηκώσταινα, έβγαλε το ασημένιο δαχτυλίδι που φορούσε στο δάχτυλό της και μαζί με ένα γρόσι που είχε στην τσέπη της τα ακούμπησε στο τραπέζι της ερανικής επιτροπής. «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι». Η απρόσμενη αυτή χειρονομία έκανε κάποιον από το πλήθος να αναφωνήσει: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της» κι αμέσως ξύπνησε το ελληνικό φιλότιμο. Ένας, ένας άρχισαν να αποθέτουν στο τραπέζι του εράνου λίρες, γρόσια και ασημικά, ό, τι είχε ο καθένας από το υστέρημά του.

Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, σε μια συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος παρομοίασε το Ελληνικό Δημόσιο με την Ψωροκώσταινα. Ο συσχετισμός αυτός άρεσε και έμεινε...

Σήμερα, το παρατσούκλι της χρησιμοποιείται απαξιωτικά, για να αποδώσει την κακομοιριά και την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Η ίδια όμως, υπήρξε μια ηρωική και αξιέπαινη Ελληνίδα...

Κλέφτικη Ζωή

Στο τραγούδι αυτό περιγράφεται η σκληρή και επικίνδυνη ζωή των κλεφτών που είναι γεμάτη με κακουχίες. Ο πόλεμος και η συνεχής εγρήγορση είναι η καθημερινότητά τους. Δεν υπάρχουν στιγμές ξεγνοιασιάς. Ακόμα και το φαγητό ή η βραδινή ανάπαυση που κάθε άνθρωπος τα έχει ανάγκη γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Όλα αυτά όμως γιατί; Για την άνοιξη. Για την πολυπόθητη άνοιξη της ελευθερίας που έφεραν τα σπαθιά τους, μέσα στη χειμωνιά της σκλαβιάς. Η παλικαριά, η ανδρεία και η πίστη τους φώτισαν του Γένους τη βαθιά νυχτιά. Αυτό δείχνει και σε εμάς πως το καλό έρχεται πάντα με κόπους και θυσίες, αλλά σίγουρα αξίζει.

Στίχοι

Μαύρη ζωή που κάνουμε

εμείς οι μαύροι κλέφτες!

 

Όλη μερούλα πόλεμο,

το βράδυ καραούλι.

 

Ποτέ μας δεν αλλάζουμε

και δεν ασπροφορούμε.

Με πόνο τρώμε το ψωμί,

με πόνο πολεμάμε.

 

Του γένους τη βαθιά νυχτιά

φωτίζουν τ' άρματά μας

 

και άνοιξη στη χειμωνιά

θα φέρουν τα σπαθιά μας.

 

Μαύρη ζωή που κάνουμε

εμείς οι μαύροι κλέφτες!

 

Όλη μερούλα πόλεμο,

το βράδυ καραούλι.

 

Ποτέ μας δεν αλλάζουμε

και δεν ασπροφορούμε.

 

Με πόνο τρώμε το ψωμί,

με πόνο πολεμάμε.

 

Του γένους τη βαθιά νυχτιά

φωτίζουν τ' άρματά μας

 

και άνοιξη στη χειμωνιά

θα φέρουν τα σπαθιά μας.

 

Image
Σιγουρέψου ότι έχεις συμπληρώσει τη φόρμα επικοινωνίας πριν πατήσεις "Αποστολή".

Σκοπός ιστοσελίδας

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η ιστοσελίδα epanastasi1821.online έχει σκοπό να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία της πατρίδας μας και να εμπνευστούν από αυτή. Έχει μονάχα επιμορφωτικό χαρακτήρα και δεν έχει ούτε κερδοσκοπικό ούτε διαφημιστικό σκοπό.

Πνευματικά δικαιώματα

Για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας χρησιμοποιήθηκαν εικόνες από διάφορες διαθέσιμες πηγές.

Διατηρούμε την αποκλειστικότητα μόνο των απολύτως δικών μας δημιουργημάτων (κείμενα-εκτέλεση τραγουδιών-δομή).